Vår tredje kandidat att presentera sig inför utmärkelsen ”HSP-driftigast under 2018” är den tyske psykologen Tom Falkenstein, vars bok Den högkänslige mannen — den första boken i sitt slag i Europa — kom ut på svenska under 2018. 🙂
Mitt namn är Tom Falkenstein. Jag föddes i Tyskland 1979 och jag arbetar som KBT-terapeut i Berlin, där jag har en egen psykoterapeutisk praktik och därtill erbjuder privata konsultationer för högkänsliga personer (European Centre for High Sensitivity). Tidigare arbetade jag under fyra år i London, och det var där jag först kom i kontakt med begreppet högkänslighet.
Under våren 2013 kom en hel del manliga klienter till mig i London och beskrev sig själva som överkänsliga, tunnhudade eller alltför känslosamma. De berättade att de alltsedan barndomen hade lidit av att vara väldigt känsliga och att de upplevde att denna känslighet knappast motsvarade det maskulina idealet om att män inte tillåts vara känslomässiga — så länge som det inte handlar om ilska, förstås. De led ofta av bristande självtillit och hade problem med skam eller med att de kände sig underlägsna andra till synes mindre känsliga män. Detta fick mig att fundera kring känslighet i allmänhet. Jag sökte forskning om det på Internet, men kunde inte hitta så mycket. Det jag fann, dock, var den forskning som leddes av Elaine Aron och av andra som forskat på det högkänsliga personlighetsdraget.
Trots att jag genom mina psykologstudier sedan tidigare hade viss kunskap om temperament hos barn fann jag HSP-konceptet verkligen fascinerande. Det förklarade ju så mycket av det jag hade sett och hört varje dag i min roll som psykoterapeut. Genom det insåg jag också att jag själv är högkänslig.
Under de följande två åren läste jag varje bok jag kunde finna om högkänslighet, men märkte snart att de flesta endast i korthet berörde den kamp som många högkänsliga män för i dagens samhälle — om den nämndes över huvud taget. Med undantag för Ted Zeffs böcker var alla böcker skrivna av kvinnor och såg ut att i första hand vara avsedda för kvinnliga läsare — som om högkänsliga män inte fanns. Detta slog mig särskilt mycket eftersom det lidande som mina manliga klienter kände framstod som minst sagt verkligt. Så under våren 2015 bestämde jag mig för att börja skriva på Den högkänslige mannen — en bok om och för högkänsliga män (även om den också kan hjälpa kvinnor att förstå sina högkänsliga partners, bröder, fäder, vänner och söner). Samma år träfffade jag Elaine Aron på en av hennes workshoppar i Stockholm och fick därefter regelbunden handledning av henne i mitt skrivprojekt. Boken publicerades slutligen i Tyskland på hösten 2017, och ett år senare kom den även ut på holländska och svenska.
I boken argumenterar jag för — utifrån rådande förhållanden i världen — att vi behöver känsliga män mer än någonsin tidigare, därför att de erbjuder ett nödvändigt motgift till ”toxisk maskulinitet”. Jag ger också praktiska råd och strategier för hur män bättre kan acceptera sin högkänslighet och hur de kan använda den till sin fördel.
Boken innehåller en blandning av teori och praktiska tillämpningar, och är den första psykologiskt grundade vägledningen som vänder sig specifikt till högkänsliga män och de unika utmaningar som de ställs inför. Boken inleds med en sammanfattning av den mest aktuella forskningen om högkänslighet, för att sedan titta närmare på manlig identitet samt skillnaden mellan högkänslighet och psykiska störningar. Den andra delen av boken utgörs av en praktiskt vägledning — som jag hoppas att även kvinnor kan ha glädje av — för att hantera utmaningar som högkänsliga ställs inför, och erbjuder ett flertal strategier och tekniker för att hantera överstimulering, intensiva känslor, problem med självkänslan och hur man kan förbättra förmågan att ta bättre hand om sig själv. Boken innehåller också ett stort antal intervjuer med män som har lärt sig att leva med sin högkänslighet, samt ett samtal med Elaine Aron.
Den högkänslige mannen betyder mycket för mig. Att författa den har varit ett passionerat projekt som tog mig två år av forskning och skrivande jämte ett heltidsarbete som psykolog. Jag uppskattade verkligen skrivarprocessen och att den föddes ur känslan av att det saknades en sådan bok trots att den var mycket efterfrågad. Det var min enda motivation. Jag tycker att det är djupt tillfredsställande med att få en idé, att skapa något påtagligt av den och sedan se det blomma ut i all välmåga.
Efter att boken publicerades i Tyskland 2017 trodde jag att mina insatser med den var avslutade. Jag har en ganska så krävande psykoterapeutisk praktik och jag var bara lycklig över att min bok nu fanns ”där ute” som en resurs för de högkänsliga män och kvinnor som kunde finna den användbar. Jag förväntade mig inte att boken skulle få ett ”eget liv”, men det fick den och får den fortfarande — vilket bland annat bevisas av denna fantastiska nominering. 🙂
Mina mest minnesvärda minnen från 2018 var att boken köptes av holländska, svenska och amerikanska förläggare. Som den stolte europé jag är — efter att ha levt i olika länder och har vänner och familj över hela världen — kändes det extra viktigt för mig att få boken översatt till olika språk.
Att få boken översatt till svenska betyder särskilt mycket för mig, inte minst då flera av de män som intervjuades inför boken är från Sverige. Män som var både entusiastiska och vänliga när jag tillfrågade dem om att medverka. Bortsett från minnena av den fantastiska helgen i Stockholm år 2015 på Elaine Arons workshop (alla vänliga människor, den vackra och rena staden, en fantastisk restaurang och ett hotell som kom att tillhöra mina favoriter) har Sverige också en särskild plats i mitt hjärta då min syster under en tid bodde i Stockholm. Att därtill arbeta med Ane Frostad vid Egia förlag inför den svenska versionen av boken har varit riktigt trevligt.
Ytterligare ett speciellt minne från fjolåret var när jag deltog i en HSP-utbildning hos Elaine Aron i San Francisco. Ett dussintal terapeuter var inbjudna att delta under en helg, och som vanligt lärde jag mig mycket av henne. Hon är en sådan fantastisk person och jag hoppas att hon kommer att ge ut fler böcker framöver. Det var också fantastiskt att träffa en mängd andra HSP-specialiserade terapeuter och coacher så som Jacquelyn Strickland, Ted Zeff, Tracy Cooper, Annet de Zwart, Barbara Allen-Williams och Else Marie Bruhner.
En aspekt av att publicera en bok är dock att jag funnit att själva skrivandet av boken inte är särskilt utmanande — men att sälja in den. Jag är en väldigt privat person som inte känner mig särskilt bekväm med att få allmänhetens uppmärksamhet riktad mot mig, lika lite som jag tycker om att konstant sälja in mig. Detta förväntas dock av en författare nu för tiden, och har medfört att jag har måst vara väldigt försiktig i valet av vilken form av marknadsföring jag ställer upp i och i hur stor utsträckning.
En absolut höjdpunkt för mig under 2019 kommer att bli publiceringen av en engelsk version av Den högkänslige mannen i USA i augusti månad. Jag är så glad att mina vänner, kollegor och släktingar i USA och Storbritannien äntligen kommer att kunna läsa den — om de vill, förstås!
Övriga planer för det innevarande året var att skriva min andra bok om högkänslighet, att utveckla ett HSP-fokuserat forskningsprojekt, att erbjuda HSP-workshoppar i Nederländerna samt att organisera helgträffar specifikt för högkänsliga män i USA med Elaine Aron och Ted Zeff. Dock har en lycklig tilldragelse ruckat på dessa planer: i slutet av 2018 blev jag far för första gången. Och alla som själva har barn förstår vad en sådan händelse betyder vad gäller tid och engagemang — att bara kunna ta en dusch i enskildhet känns som en enorm ynnest och prestation för närvarande. Så de ovanstående projekten får lov att vänta på att min föräldraledighet tar slut och på att min son blir lite äldre — under förutsättning att de då fortfarande känns relevanta för mig, förstås. 🙂
Mer om mig och min verksamhet finns att läsa på webbplatsen European Centre for High Sensitivity.
Bli först med att kommentera